Met Go Forest wil ik een miljoen bomen laten planten

De Womed Award voor Belofte van het Jaar is weggelegd voor een ambitieuze starter die minimaal 1 jaar en maximaal 5 jaar bezig is. Sarah Parent begon haar start-up Go Forest in september 2020 en valt nu dus al in de prijzen. Sarah is de CEO van het bedrijf, maar omdat het om een business in bomen gaat, staat dat voor Chief Ecological Officer. Al meer dan 100 bedrijven hebben met Go Forest bomen aangeplant, zo vertelt ze bij Radio 2 Oost-Vlaanderen.

Laagdrempelig

Met Go Forest wil Sarah bomen planten met een impact, in verschillende regio's in de wereld, en dan vooral voor bedrijven. "Bedrijven zijn bezig met hun CO2-uitstoot", legt Sarah uit, "maar anderzijds willen ze ook hun stempel drukken op onze planeet, want daar is de laatste jaren al genoeg schade aan aangericht." Daarom wil ze met laagdrempelige formules voor bedrijven op de klimaatcrisis inspelen. 

En voor alle duidelijkheid: Go forest is geen schaamlapje om de bedrijven een gerust geweten te geven terwijl ze maar CO2 blijven uitstoten, zegt Parent: "We staan voor een model waarbij we willen dat het bedrijf eerst zoveel mogelijk gaat reduceren, en wat dan nog overblijft kan gecompenseerd worden."


Jobs creëren

Momenteel lopen er onder andere al boomaanplantingsprojecten in Congo, Armenie, Madagascar, Roemenie en Peru. Binnenkort trekt ze zelf naar Madagascar voor een campagnen maar het is niet de bedoeling om zel de wereld rond te reizen: "Dat zou niet duurzaam zijn. We werken met ngo's of sociale ondernemingen ter plaatse. Dat vinden we belangrijk", zegt de onderneemster. "We brengen alle soorten impact van bomen planten in kaart. Dat is onder andere jobcreatie en voedingproductie aan de bomen. Dus het is veel meer dan CO2-verhaal."

Het idee ontstond embryonaal een tijd terug, samen met Philip Cracco van het programma The Sky is the Limit, die intussen overleden is. "We wilden een model creëren om bedrijven zoveel mogelijk bomen te laten planten. Maar op een transparante en laagdrempelige manier." De bedrijven kunnen alvast hun bomen observeren via ondermeer satellieten. Sarah Parent is nu 31. Haar enige doel de komende jaren is zoveel mogelijk bomen planten: "Ik wil zo snel mogelijk naar een miljoen bomen evolueren. En een zo groot mogelijke community krijgen. Want de bedrijven vormen als member een community, ze zijn een soort gelijkgestemden", besluit Sarah. 


Bekijk het artikel op VRT NWS.

Projects

Awards

Womed Award '21
Student entrepreneur '14
Finalist Trends
Impact Awards '22