Doorbomen

Dat er achter het start-upverhaal een uitgekookt businessmodel schuilgaat, is ook de organisatoren van de WOMED Awards niet ontgaan. Eerder dit jaar werd Sarah Parent door hen uitgeroepen tot de nationale ‘Belofte van het Jaar’. Die eer strijk je niet op door louter bomen te planten. Voor we in detail treden, legt bezielster Sarah Parent uit wanneer het idee begon te rijpen.

Sarah Parent, CEO: “Go Forest bestaat nu exact twee jaar. Daarvoor was ik vooral een jobhopper. Het idee is beginnen rijpen op het moment dat Philip Cracco en ikzelf de luxebeurs Eccentric in Knokke organiseerden. Mijn grote droom was echter altijd al om een positieve impact te hebben op de wereld. Zo was ik er ook van overtuigd dat ecologie en luxe wel degelijk hand in hand kunnen gaan, dat ecologie niet saai hoeft te zijn. Philip geloofde dat ook, maar voor we de plannen verder konden uitwerken, werd hij ernstig ziek en is hij op korte termijn overleden. Ik heb lang getwijfeld of ik die plannen zonder hem verder zou uitwerken. Ik vond dat ergens ongepast, het was iets ‘van ons’. Maar zijn familie heeft mij overtuigd door te zeggen dat Philip hard geloofde in het idee. Ik heb vervolgens zes maanden aan een businessplan geschreven en in september 2020, exact twee jaar geleden dus, ben ik de markt opgegaan.”

STERCK. Je hebt dan partners kunnen strikken waaronder Antoine Geerinckx van CO2Logic.

Sarah: “Antoine is medeop­richter van Go Forest en oprichter van CO2Logic. Dat bedrijf bestaat intussen al zo’n 15 jaar en focust op het CO2-neutraal maken van bedrijven. Uiteraard is klimaatneutraal zijn en worden een goede zaak, supergoed zelfs, maar België is een kmo-land en velen liggen er duidelijk nog niet echt wakker van. De vraag was dus wat wij konden doen zodat die kmo’s hun eerste stappen zouden zetten.”

STERCK. Wat houdt die eerste stap dan in voor een kmo?

Sarah: “Wel, we zorgen er gewoon al voor dat die kmo iéts doet. Dat is dan concreet het planten van bomen waardoor ze CO2 helpen opslaan. Op die manier leveren ze een positieve bijdrage aan biodiversiteit, doen ze aan jobcreatie enzoverder. We zorgen er vanuit Go Forest voor dat er nauwelijks of geen budgettaire drempel is. Voor wie klimaatneutraal wil worden, is die drempel er vaak wél, want dat is toch een complexe materie. Ik stel vast dat kmo’s met pakweg tien werknemers in de dienstensector vandaag niet wakker liggen van die klimaatneutraliteit. Maar op deze manier zet je hen wel al op weg.”

Verder lezen op Sterck.

Projects

Awards

Womed Award '21
Student entrepreneur '14
Finalist Trends
Impact Awards '22